mauritem Työlämää on uudistettava siten,että työnantajien kannattaa tarjota työtä ja työntekijöiden sitä tehdä

Helsingin sulle mulle virat

Helsingin kaupungilla on kaupunginjohtajana Jussi Pajunen (kok), joka ennen kaupunginjohtajaksi valintaa, toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Helsingissä on lisäksi neljä apulaiskaupunginjohtajaa, joista kaksi on läänitetty vihreille, yksi sosialidemokraateille ja yksi kokoomukselle. Virat täytetään seitsemän vuoden määräajaksi.

Muutama päivä sitten kaupunkisuunnittelusta vastaavaan apulaiskaupunginjohtajan virkaan valittiin vihreiden Anni Sinnemäki, joka on koulutukseltaan humanisten tieteiden kandidaatti. Muita  meriitteinä on lähinnä työministerin posti ja kansanedustajana toimiminen sekä Helsingin kaupungin luottamustehtävät.  Hänen vastaehdokkaana oli virkaa aikaisemmin hoitanut apulaiskaupunginjohtaja Hannu  Penttilä. Anni Sinnemäen virkaaan huonosti soveltuva alempi korkeakoulututkinto ja aikaisempi kokemus eivät tosiasiallisesti anna pätevyyttä hoitaa apulaiskaupunginjohtajan virkaa. 

Helsingin kaupungin kaupunginjohtajien virat on pääosin täytetty kaupunginvaltuutetuista, jotka ovat olleet ryhmiensä kellokkaina. Vaikka virat tulee kunnallisen viranhaltijalain mukaan laittaa julkiseen hakuun ja valinta suorittaa virkojen kelpoisuusvaatimukset huomioon ottaen ja perustuslain mukaan  kyvyn, taidon ja kansalaiskunnon perusteella, tosiasiallisesti  kyvykkäiden ja pätevien ei kannata hakupapereita viranhakuun lähettää.

Kun apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi, hän oli jo ehtinyt sopia, että hänen viransijaisekseen valitaan ryhmätoveri Männistö. Kun asiasta syntyi julkisuudessa iso kohu, esitys peruttiin. Myös Räty toimi Helsingin kaupunginvaltuutettuna kokoomuksen kellokkaana, kun hänet valittiin apulaiskaupunginjohtajan virkaan.

Sekä kokoomus että vihreät ovat ilmoittaneet vastustavansa poliittisia virkanimityksiä.   Vihreät ovat nimenomaan tulleet politiikkaan puhdistamaan politiikan mädännäisyyksiä. Nyt he ovat itse myös samassa suossa.

Mikäli Sinnemäen valinnasta tehtäisiin tasa-arvolain perusteella oikaisuvaatimus, todennäköisesti hallinto-oikeus kumoaisi valinnan tai ainakin määräisi hyvityssakon. Tasa-arvovaltuutettu on ollut asiassa hiiren hiljaa, vaikka muuten mielellään antaa lausuntoja, jos olisi kyse tavanomaisesta virkavalinnasta naisen ja miehen kesken, jossa mies olisi virkaan valittu.

Kun Helsingin kaupunginjohtajien valinnassa on jo etukäteen tiedossa, mille puolueelle ja monesti ketä valtuutettua paikalle kaavaillaan, kyvykkäiden ja pätevien hakijoiden ei kannata kilpaan lähteä. Näin ollen myöskään hallinto-oikeuteen ei valinnasta tule valituksia. Politikkojen hiekkalaatikkoleikki saa jatkua.

Olen ollut valitsemassa kaksikin kertaa keskikokoisen kaupungin kaupunginjohtajaa. Valinta tehtiin koulutuksen ja työkokemuksen sekä ansioiden perusteella. Puolue ei ollut ratkaiseva, vaan pätevyys. Olen myös seurannut monien kuntien kunnanjohtajien valintaa, jossa kunnan päättäjät todellä pyrkivät löytämään parhaan mahdollisen hakijan virkaan.

Näyttää siltä, että mitä suurempi kaupunki, sitä enemmän suhmurointia. Helsingin kaupungin on aika joko siirtyä pormestarimalliin tai sitten valita johtajansa pätevyyden, ei puolueansion perusteella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Sinnemäki lienee vain vastaava mestari Googleheim-projektiin, apulaiskaupunginjohtajan virka vain kuulostaa paremmalta ja ja saadaan palkka kohdalleen. Mikähän on tämän casen vaikutus kepun kannatuksen nousuun Pajunen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kokoomus ja vihreät naulaavat itseään jatkuvasti seinään.. Ihan kuin eivät ymmärtäisi tekojensa seurauksia? Vaikutusvaltaisille paikoille valinnat yksinomaan puoluepoliittisin syin murentavat parhaiten puolueen kannatusta. Missä onkaan ajatus Suomen parhaasta?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vaikka Helsingin apulaiskaupunginjohtajien valinnassa on huomioitu poliittiset voimasuhteet, eivät ne tätä ennen ole olleet poliittisia palkkiovirkoja. Jos Penttilä veisi asian oikeuteen ja valittaisi valinnassa tapahtuneesta syrjinnästä, hänellä olisi erinomaiset näytöt puolellaan. Kun vertaa Penttilän ja Sinnemäen ammattipätevyyksiä, mitään tulkintavaraa ei jää, ero on räikeä.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Kiitos kommenteista. On syytä todeta, että Helsingin Sanomien mukaan Sinnemäki pitää itseään virkaan pätevänä.

Lisäksi apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri oli virkavaalin aikaan Helsingin vihreä kaupunginvaltuutettu. Se näyttää olevan yksi pääsyvaatimus Helsingin kaupunginjohtajien virkoja täytettäessä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sinnemäki -kriteereillä minäkin olisin lähes pätevä Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi. Pidän sitä tehtävää tavattoman kiinnostavana. Kuuntelen klassista musiikkia, käyn konserteissa ja olen jopa nähnyt muutaman televisio-ohjelman, jossa Panula puhuu orkesterin johtamisesta. Ilmeisesti puuttuu vain riittävä hybris.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"On syytä todeta, että Helsingin Sanomien mukaan Sinnemäki pitää itseään virkaan pätevänä."

Tämä onkin yksi ihmiskuntamme isoista ongelmista, kun liian moni pitää itseään liian hyvänä, viisaana ja erehtymättömänä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pitäisi löytää Vihreitten sisäinen "Mikko Elo" , joka kyseenalaistaisi pätevyyden. Se olisi ilmoja puhdistava ulostulo tunkkaisessa rekrytointiviidakossa.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Sinäpä sen sanoit! Menestyneillä poliitikoilla on sitä tautia keskimääräistä enemmän.

Toimituksen poiminnat